Prirodne ljepote

U srcu Evrope, u sudaru balkanskih planina i pitomog jadranskog plavetnila, kao oda ljepoti, nalazi se Crna Gora.

Sve što je priroda mogla izvajati i podariti ljudskom oku i duši, stvorila je ovdje i podarila Crnoj Gori. Ni manje zemlje, ni više ljepote! Upijajući duh prirode ljudi su ovdje svojom maštom i rukama gradili i stvarali i tako, svojim stvaralaštvom, dopunili ovaj prirodni muzej.

I sve što se slikom i riječju o Crnoj Gori kazati da, samo je skromni nagovještaj onoga što se može sopstvenim prisustvom ovdje doživjeti.

U svojoj nadahnutoj, veličanstvenoj igri, u svojoj božanskoj inspiraciji, priroda je Crnu Goru zasula biserima, kao da je htjela da pokaže svo svoje umijeće. Kojim riječima opisati fascinirajući Bokokotorski zaliv, za koji pjesnik kaze: "I čudim se suncu kako može zaći kad ljepote ove nigdje neće naći!" Kako govoriti o Svetom Stefanu, stjenovitoj alki koja spaja plavetnilo jadranskog prostranstva i kamenu dušu crnogorske obale!

Putniku zastane dah pred surovim pejzažima gorostasnog Durmitora i njegovih jezera. Poetsku dušu ponosnog Lovćena ne mogu sputati ni more ni nebo sa kojima se sudara. Mir Skadarskog jezera, usplahirenost rijeke Tare, tajanstveni spokoj nacionalnog parka Biogradska Gora, čudesna dolina Lima, surovost kanjona Morače, govore više od riječi. U spletu dinarskog krša priroda je, skriveno od oka, a dostupno ljudskom saznanju, izvajala čitav jedan podzemni svijet. Treba vidjeti igru kamenih ukrasa Lipske pećine! Ko jednom dođe uvijek će dolaziti, ili će bar u srcu čuvati i pamtiti susret sa ljepotom od koje se teško rastati.

Možda je najbolje priču o Crnoj Gori započeti opisom njenih gradova. Ili je bolje pogledati prirodne ljepote kojima je obasuta. Nekoga više zanima šta je to ljudska ruka vjekovima stvarala prateći tok istorije i različitih civilizacijskih epoha.

Ovdje se može loviti i ribariti, odmarati u predivnim hotelima, ili se prepustiti avanturama istraživanja nedirnutih šuma i kanjona, kraških pećina i morskih dubina.

U ovoj zemlji kontrasta, na malom prostoru, dodiruju se planinski vrhovi i morska prostranstva, snježne padine i sunčane plaže. Mirna gorska jezera suprotstavljaju se brzim planinskim rijekama iz kojih se putnik može vode napiti. Miris egzotične vegetacije Mediterana kao da miluje surove dinarske grebene koji su, čini se, iz mora iznikli.

U srednjevjekovnim manastirima, vrijeme je stalo prije nekoliko stoljeća, a svuda oko njih buja život i radost življenja. U Crnoj Gori ćete naći sve nacionalne menije, ali svakako probajte čuvenu crnogorsku trpezu i izuzetna domaća vina.

Uvjereni smo da ćete kroz svaku sliku i rečenicu osjetiti da ste ovdje zaista dobrodošli. Ako žurite, neka Vas prati šum našeg mora i zvuk naše pjesme.
 

Kontakt i rezervacije: +382 32 302 964, +382 69 756 128; e-mail: marcofs1@yahoo.com

Copyright © 2006-2015. Villa Vavan - All Rights Reserved. ::::: Kreativnije.com